Uppdatering & teknisk analys

Nu har det snart gått 2 månader efter vurpan på Mantorp Park. Rickard har analyserat vurpan i AIM loggen och pysslat om hojen, och jag har sprungit mellan olika sjukhus för kontroller, röntgen och annat tråkigt.

Vi kan börja med vad som hände på Mantorp sett inifrån min hjälm: Det var kval, Lukas hade pole, jag var tvåa. Jag var inne i depån för ett snabbt stopp, behövde hämta andan innan jag skulle ut och sätta det perfekta varvet! Ut igen, av en tillfällighet kom jag ut precis bakom Lukas och fick då upp ett högt tempo direkt, Perfekt! Efter ett halvt varv så slog Lukas av på gasen och jag körde om för att nu jävlar skulle jag sätta pole. Långrakan, bromsa sent, perfekt inbromsning (ni vet den där perfekta när man tror att man inte kommer att stanna förens vid polishuset i Mjölby, men sen när kurvan närmar sig så viker man bara ner hojen och inleder den perfekta kurvtagningen) Väl inne i Mjölbykurvan så hör man nästan hjärnan skrika ner till högerhanden “för helvete, vrid på rullen” och hojen driftar ut mot vänstersidan av banan samtidigt som alla Italienska kontrollsystem försöker att behålla fästet i bakhjulet upp över krönet. Nu är det bara 3 kurvor kvar sen är pole position min! Upp över krönet, här gäller det att hålla till höger om höger om man ska kunna åka snabbt i nästa kurva, nästa kurva är en vänsterkurva som går att köra riktigt fort i men som många förare inte klarar av av olika anledningar (check på den!) Som sagt, över krönet, slickar den vita linjen, hjärnan har för länge sen skrikit till mina 2 livlinor i högerhandsken (mr bromsfinger 1 & mr bromsfinger 2) att det är dags att bromsa, av någon anledning så är det alltid fördröjning på broms signalen ner till högerhanden medan gas signalen brukar få kontakt direkt(?) Jag lägger på lite mjukt med broms för att sen direkt börja vika in hojen mot apex. Smack, filmen går av! Vurpan var ett faktum!

Jag mins egentligen ingenting från vurpan, jag har bara lite vaga bildklipp från när ambulans personalen kom och att hojen hade flugit över räcket… När jag väl låg där så visste jag inte om det var vår eller höst eller final eller träning, det enda jag hade koll på var i vilken kurva jag låg i.

Det är först på akuten i Linköping som filmen börjar rulla igen och jag börjar förstå vad som hänt.

Det där var inifrån hjälmen, som tur är har vi ju även en “hjärna” i hojen i form utav AIM loggen, den hjärnan kan vi koppla upp mot en dator och sen analysera det vi har gjort på banan i efterhand för att på så sett hitta lösningar på olika problem. När jag skriver “vi” så menar jag Rickard, det är han som sköter AIM hjärnan, jag har fullt upp med att sköta min!

Här kommer Rickards egen berättelse om hur hojens hjärna har upplevt detta:

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Data analys av Mantorps kraschen

Då har jag Mecken (Rickard) analyserat den data som vi loggat medans David kör.

Där kan vi se hur fjädringen arbetar, spårval och splittider på banan, hur bränsleblandningen ser ut för varje cylinderbank med mera.

Med den informationen kan vi sedan se hur David kört på banan vilket spårval som kan vara ett par tiondelar snabbare för att han t ex bromsade senare på ett ställe

eller om motorn vill ha mera bränsle på en viss växel vid ett visst gaspådrag.

Mycket bra och lärorik data att analysera och tolka för att kunna göra ändringar som ger snabbare varvtider!

Den data jag fått fram från kraschen på Mantorp är den att när David kommer uppför krönet före ”Lundh kurvan” med en GPS hastighet av ca 205km/h och skall börja bromsa så är trycket på framhjulet väldigt lågt och när bromstrycket (gul linje) stiger så börjar framhjulet(blå linje) att tappa hastighet och på ca 1 sekund så har framhjulet tappat ca 60km/h i hastighet mot bakhjulet (röd linje) och en krasch är ett faktum.

/Mecken

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Jaha, 205 blås av banan. Obra!

Jag uppskattar den proffsiga hjälp jag fick inne på akuten i Linköping. Jag själv ville helst bara ta en taxi därifrån så fort jag kom in och just för stunden så ville jag helst inte lyssna när det ena trauma teamet efter det andra kom och presenterade sig. Men jag blev övertalad att stanna en stund och efter ett tag när dom förklarat för mig att min kropp hade fått utstå en del dåligheter så kunde jag också ta mig lite tid att känna igenom kroppen och kunde just då konstatera att jag hade faktiskt rätt så ont, överallt!

Jag fick åka fram och tillbaks i olika rum och fick träffa en hel del olika sjukhuspersonal och alla var rörande överens om att jag haft en jäkla tur! (enligt min mening så hade jag haft tur om framhjulet hade kunnat ha samma hastighet som bakhjulet kurvan igenom…) Inget var brutet och jag fick ligga kvar över natten. Några sköna piller var min kost under natten och dagen efter så fick min mamma komma och hämta mig från sjukan. Under bilresan mot Mantorp så sa faktiskt inte min mor ett enda ord om att det kanske skulle vara dags att lägga hjälmen på hyllan, förmodligen för att hon är en klok mamma och visste att jag inte skulle vara så mottaglig för det just då.

Men som sagt, nu har det snart gått 2 månader och jag har fortfarande väldigt ont. Första månaden gick väl okej, smärtstillande piller och vetskapen om att alla sår läker håller humöret uppe. det var jäkligt trist att missa racet nere på Knutstorp och Falkenberg men så är det i den här sporten! Men nu? 2 månader och fortfarande ont! Efter ett par veckor och en viss övertalning från min sambo så knallade jag iväg till en doktor som skickade mig vidare på diverse röntgen. Jag har röntgat det mesta i ryggen och en del av högerhanden. Själv har jag varit ganska säker på att det har varit några revben som fått stryk i ryggen och som alla vet så är det sånt som går över med tiden, det gör bara lite olika ont tills dess..

Men nu har läkaren hört av sig efter analys av röntgen bilderna. 2 diskar trasiga i ryggen!! Inte undra på att jag inte har kunnat sova på nätterna! Så nu ska jag vidare på någon form utav specialist undersökning för ryggen och även en extra röntgen av båtbenet i handen då läkaren misstänker ett brott eller någon annan form av defekt där.

Inget kul är det i alla fall…

Nästa helg är det race i Linköping, sen veckan efter midsommar så är det race på Mantorp. Lika säkert som att asfalt är hårt och att ryggar är mjuka så missar jag dom 2 racen!

Nu är det bara att fokusera 100% på att få ordning på ryggen (jag vet inte riktigt än vad diskar är eller hur man blir bra, bara att det gör för jävla ont) det får väl ta den tid det tar, men förhoppningsvis så är jag snart tillbaks på banan!

Trevlig sommar till alla racefans!

/ David

Paus i tävlandet

Aprilia Racing by DART kommer att stå över tävlingarna nu till helgen på Ring Knutstorp och Falkenbergs Motorbana, samt med största sannolikhet även SM-deltävlingen i Linköping, så som läget ser ut för närvarande.

Det känns fortfarande som om jag har en kniv i ryggen, så av den anledningen och att det är tomt på kontot, så väljer jag att inte starta i helgens race. Det är givetvis väldigt tråkigt då det i helgen körs om extra många poäng, men man måste lyssna på kroppen och med tomt på kontot så är det inte så mycket annat att göra!

/ David

Foto: Rachid @ www.highsider.se

Foto: Rachid @ www.highsider.se

Aj som fan

Kvalet idag gick ju inget vidare, visst, näst bästa tid är väl okej men det gäller ju att ta sig i mål också.

Det var i “Lundh kurvan” som framhjulet släppte och jag och hojen fick oss en åktur norröver… Jag tappade minnet och fick fundera bra länge på vad som hänt och vart jag var, men efter ett tag i ambulansen så kunde jag fråga ut sjuksyrran och fick det mesta på plats.

Nu är jag i Linköping för observation över natten och är rejält blåslagen, men inget är brutet. För ett tag sedan var det en syrra som satt och klippte bort asfalt från armen på mig, det var inte så kul. Middagen ikväll består av en vit tablett levererad av Pfizer, utöver det får jag festa loss på dropp, inte ens snus går bra :-(

Förhoppningsvis är  jag lite piggare i morgon och får åka hem.

Klart slut!

/ Svensken

Kval 2 avklarat

Näst sist, bra gjort David! Någonting på hojen gjorde att jag bara kunde köra 2 varv och det räckte till näst sista placering, sist kom Mårtensson som inte ens kom ett varv innan han låg i gräset.

Själv körde jag ett flygande varv, när jag fick se att Mårtensson låg på sidan av banan så körde jag in i depån för att få lite mer motorbroms av Rickard, men när jag skulle ut igen så small det till i växellådan eller något åt det hållet och hojen gick inte att köra. Det verkar nu som om det kan ha varit kedjan (som var ny för helgen) som har gett med sig och att jag kan komma till start i alla fall.

Det kommer bli ett tufft race, helt klart!!

/ Svensken

Rickard felsöker

Pro Superbike-premiären avklarad

Pallplats: Check!!

Ungefär 30 minuter innan start så börjar det komma lite regn, otur! På med regndäcken och se till så man håller sig på hjulen racet igenom.

Jag fick en ganska bra start men då det var första gången på regndäcken för i år så valde jag att ta det lite lugnt dom första varven. Det var ett spännande race med många omkörningar, jag låg länge på en femte plats men började köra upp mig och var uppe i ledning ett par varv när Mårtensson kom från ingenstans och knep förstaplatsen, jag fick då höja tempot ett snäpp till för att kunna haka på, men råkade bromsa på mig efter långrakan och var ute och körde lite på gräset och tappade ner till fjärde plats med endast ett par varv kvar. Det blev några svettiga varv på slutet (med svettiga menar jag här att det gick lite på chans, för övrigt var det skitkallt!) allt för att komma ifatt dom framför. På sista varvet så bromsade jag om Kallio och i den sista kurvan så tog jag även Lukas.

2:a på Anderstorp är jag jäkligt nöjd med. Nu är det bara att göra ett lika bra race i morgon.

Over and out.

Ps. Film från racet kommer upp lite senare i kväll.

För mer news och resultat surfa in på: highsider.se stcc.se | mylaps.com

/ Svensken

LGT Högtryck

Aprilia Racing by DART har fått ytterligare en medlem i teamet!

LGT Högtryck har anslutit sig till teamet för 2012. Vi hälsar dom välkomna och hoppas på ett bra samarbete under hela året. För att få lite mer information om LGT så kan ni kolla in deras hemsida www.lgt.se

/ Svensken

Sportkamera.se

Sportkamera.se ser till så att vi kan göra mer och bättre filmer!

Beställningen av den senaste GoPro-kameran lades i tisdags kl. 2 och dagen efter kl. 12 kunde jag knalla upp till posten och hämta den nya kameran. Det är snabba leveranstider det…

Nu har vi dubbelt så många kameror som förra säsongen, alltså blir det dubbelt så bra. Vänta bara tills vi har fyra kameror, då jäklar får Fredrik lite att jobba med.

Förhoppningsvis kommer dom första åk-filmerna ut efter att vi har varit i Spanien i mars, men innan det så ska Rickard filma lite under nästa veckas utbildning på racingavdelningen nere i Noale, där han ska lära sig allt som går om racemotorn och det nya elsystemet vi kommer använda i år.

/ Svensken

DART skänker en slant till Kritto

Efter att ha läst en tråd på sporthoj.com så har DART beslutat att i år inte trycka upp några “tack för säsongen” kort och skicka ut till våra sponsorer.

Istället hjälper vi Kristoffer med hans insamling för att kunna betala sin operation. Förra året kostade “tack för säsongen” kalaset ca 5000 spänn, men för att det ska bli en lite mer anständig summa pengar så skänker vi 10000 till Kristoffer och uppmanar alla att göra något liknande.

Så till våra sponsorer: Tack för säsongen, utan er är det här inte möjligt!

Till Kritto: Fortsätt kämpa och hoppas att operationen blev lyckad!

Med vänliga hälsningar från oss i DART

www.kritto.se | www.sporthoj.com

Svenska Piaggio Gruppen | Q8 Racing Oils | Duells | ProBike | SWEEP | AKRAPOVIČ ASPEN | CombiConsult i Stockholm AB | Five | GALFER | Gramed AB | Grevens Mc-delar LMS | Pirelli | Puckens Spruthörna | SBK ONE | SHOEI | Stockholms Rörexpress AB . | TCX | Text & Bildproduktion AB


3 race avklarade på Ring Knutstorp

Nu är 3 race avklarade på Ring Knutstorp. Två femteplatser och en fjärdeplats!

Jag trodde att Aprilian skulle passa perfekt på Knutstorp där det inte är några raksträckor att tala om utan många kurvor och det går ganska så långsamt runt hela banan, men det var inte riktigt så…

När man kommer ut på målrakan så behövs det en hel del knuff i motorn och där tappade jag en hel del till framförvarande förare, sen att allt givetvis inte beror på hojen är ju självklart men tappar man 50-70 meter ut på rakan så är det svårt att köra ikapp det på resten av varvet.

Men det var en otroligt rolig helg och det var kul att få vara med och stöka uppe i toppen och få göra omkörningar på både Mårtensson och Bergman. Jag hade hoppats på en pallplats i helgen men det blev inget av det, vi tar det på Mantorp!

Hojen har för övrigt kännts jättebra i helgen, äntligen har vi börjat få koll på traction controllen, ett fall framåt! Jag hoppas och tror att den kan hjälpa oss att köra riktigt fort på Mantorp om 2 veckor, det vore kul att få avsluta säsongen med en pallplats.

I helgen har vi även haft med oss vår nya medieguru, Fredrik. Har han inte stått med en videokamera i handen så har han suttit vid datorn för att redigera materialet. Enligt Fredrik så kommer det komma upp både redigerat och oredigerat material på hemsidan ganska så snart.

För övrigt var det som vanligt, både tävlingsledningen och domaren var förbi tältet med synpunkter på det vi (jag) gör, men lite diskussion om saken och ett handslag så var det ur världen…!

Full fart mot finalen!

/ Svensken

DARTs analyser i mitten av säsongen…

Jo, det är faktiskt mitten av säsongen för en del förare…

Team som vill ligga i framkant och vara lite bättre än alla andra har givetvis redan börjat förbereda nästa säsong. Ingenting är klart än så länge men planerna börjar att ta form och vissa saker är vi helt säkra på.

1. Vi kommer åka motorcykel nästa år…

2. Vi kommer att vara jävligt snabba nästa år…

DART köpte sig en ny trailer i somras som ska fixas till inför nästa säsong, riktiga team har 2 trailers, så är det bara…

DART har numera en medie ansvarig, som ska se till så att vi blir bäst på att leverera nyheter, filmer och intervjuer…

DART förbereder förhandlingar med fler förare, så att vi har möjlighet att täcka upp ettan, tvåan och trean på pallen!

Några frågetecken kvarstår dock. Kommer DART att satsa internationellt?? Kommer DART dra in dom sponsorer som är nödvändiga?? Kommer DART ha någon förare avstängd halva säsongen eller någon förare rullandes rullstol mitt i sommaren?!?

Den som väntar på nåt gott..!

Nästa sida »