Uppdatering & teknisk analys

Nu har det snart gått 2 månader efter vurpan på Mantorp Park. Rickard har analyserat vurpan i AIM loggen och pysslat om hojen, och jag har sprungit mellan olika sjukhus för kontroller, röntgen och annat tråkigt.

Vi kan börja med vad som hände på Mantorp sett inifrån min hjälm: Det var kval, Lukas hade pole, jag var tvåa. Jag var inne i depån för ett snabbt stopp, behövde hämta andan innan jag skulle ut och sätta det perfekta varvet! Ut igen, av en tillfällighet kom jag ut precis bakom Lukas och fick då upp ett högt tempo direkt, Perfekt! Efter ett halvt varv så slog Lukas av på gasen och jag körde om för att nu jävlar skulle jag sätta pole. Långrakan, bromsa sent, perfekt inbromsning (ni vet den där perfekta när man tror att man inte kommer att stanna förens vid polishuset i Mjölby, men sen när kurvan närmar sig så viker man bara ner hojen och inleder den perfekta kurvtagningen) Väl inne i Mjölbykurvan så hör man nästan hjärnan skrika ner till högerhanden ”för helvete, vrid på rullen” och hojen driftar ut mot vänstersidan av banan samtidigt som alla Italienska kontrollsystem försöker att behålla fästet i bakhjulet upp över krönet. Nu är det bara 3 kurvor kvar sen är pole position min! Upp över krönet, här gäller det att hålla till höger om höger om man ska kunna åka snabbt i nästa kurva, nästa kurva är en vänsterkurva som går att köra riktigt fort i men som många förare inte klarar av av olika anledningar (check på den!) Som sagt, över krönet, slickar den vita linjen, hjärnan har för länge sen skrikit till mina 2 livlinor i högerhandsken (mr bromsfinger 1 & mr bromsfinger 2) att det är dags att bromsa, av någon anledning så är det alltid fördröjning på broms signalen ner till högerhanden medan gas signalen brukar få kontakt direkt(?) Jag lägger på lite mjukt med broms för att sen direkt börja vika in hojen mot apex. Smack, filmen går av! Vurpan var ett faktum!

Jag mins egentligen ingenting från vurpan, jag har bara lite vaga bildklipp från när ambulans personalen kom och att hojen hade flugit över räcket… När jag väl låg där så visste jag inte om det var vår eller höst eller final eller träning, det enda jag hade koll på var i vilken kurva jag låg i.

Det är först på akuten i Linköping som filmen börjar rulla igen och jag börjar förstå vad som hänt.

Det där var inifrån hjälmen, som tur är har vi ju även en ”hjärna” i hojen i form utav AIM loggen, den hjärnan kan vi koppla upp mot en dator och sen analysera det vi har gjort på banan i efterhand för att på så sett hitta lösningar på olika problem. När jag skriver ”vi” så menar jag Rickard, det är han som sköter AIM hjärnan, jag har fullt upp med att sköta min!

Här kommer Rickards egen berättelse om hur hojens hjärna har upplevt detta:

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Data analys av Mantorps kraschen

Då har jag Mecken (Rickard) analyserat den data som vi loggat medans David kör.

Där kan vi se hur fjädringen arbetar, spårval och splittider på banan, hur bränsleblandningen ser ut för varje cylinderbank med mera.

Med den informationen kan vi sedan se hur David kört på banan vilket spårval som kan vara ett par tiondelar snabbare för att han t ex bromsade senare på ett ställe

eller om motorn vill ha mera bränsle på en viss växel vid ett visst gaspådrag.

Mycket bra och lärorik data att analysera och tolka för att kunna göra ändringar som ger snabbare varvtider!

Den data jag fått fram från kraschen på Mantorp är den att när David kommer uppför krönet före ”Lundh kurvan” med en GPS hastighet av ca 205km/h och skall börja bromsa så är trycket på framhjulet väldigt lågt och när bromstrycket (gul linje) stiger så börjar framhjulet(blå linje) att tappa hastighet och på ca 1 sekund så har framhjulet tappat ca 60km/h i hastighet mot bakhjulet (röd linje) och en krasch är ett faktum.

/Mecken

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Jaha, 205 blås av banan. Obra!

Jag uppskattar den proffsiga hjälp jag fick inne på akuten i Linköping. Jag själv ville helst bara ta en taxi därifrån så fort jag kom in och just för stunden så ville jag helst inte lyssna när det ena trauma teamet efter det andra kom och presenterade sig. Men jag blev övertalad att stanna en stund och efter ett tag när dom förklarat för mig att min kropp hade fått utstå en del dåligheter så kunde jag också ta mig lite tid att känna igenom kroppen och kunde just då konstatera att jag hade faktiskt rätt så ont, överallt!

Jag fick åka fram och tillbaks i olika rum och fick träffa en hel del olika sjukhuspersonal och alla var rörande överens om att jag haft en jäkla tur! (enligt min mening så hade jag haft tur om framhjulet hade kunnat ha samma hastighet som bakhjulet kurvan igenom…) Inget var brutet och jag fick ligga kvar över natten. Några sköna piller var min kost under natten och dagen efter så fick min mamma komma och hämta mig från sjukan. Under bilresan mot Mantorp så sa faktiskt inte min mor ett enda ord om att det kanske skulle vara dags att lägga hjälmen på hyllan, förmodligen för att hon är en klok mamma och visste att jag inte skulle vara så mottaglig för det just då.

Men som sagt, nu har det snart gått 2 månader och jag har fortfarande väldigt ont. Första månaden gick väl okej, smärtstillande piller och vetskapen om att alla sår läker håller humöret uppe. det var jäkligt trist att missa racet nere på Knutstorp och Falkenberg men så är det i den här sporten! Men nu? 2 månader och fortfarande ont! Efter ett par veckor och en viss övertalning från min sambo så knallade jag iväg till en doktor som skickade mig vidare på diverse röntgen. Jag har röntgat det mesta i ryggen och en del av högerhanden. Själv har jag varit ganska säker på att det har varit några revben som fått stryk i ryggen och som alla vet så är det sånt som går över med tiden, det gör bara lite olika ont tills dess..

Men nu har läkaren hört av sig efter analys av röntgen bilderna. 2 diskar trasiga i ryggen!! Inte undra på att jag inte har kunnat sova på nätterna! Så nu ska jag vidare på någon form utav specialist undersökning för ryggen och även en extra röntgen av båtbenet i handen då läkaren misstänker ett brott eller någon annan form av defekt där.

Inget kul är det i alla fall…

Nästa helg är det race i Linköping, sen veckan efter midsommar så är det race på Mantorp. Lika säkert som att asfalt är hårt och att ryggar är mjuka så missar jag dom 2 racen!

Nu är det bara att fokusera 100% på att få ordning på ryggen (jag vet inte riktigt än vad diskar är eller hur man blir bra, bara att det gör för jävla ont) det får väl ta den tid det tar, men förhoppningsvis så är jag snart tillbaks på banan!

Trevlig sommar till alla racefans!

/ David

Paus i tävlandet

Aprilia Racing by DART kommer att stå över tävlingarna nu till helgen på Ring Knutstorp och Falkenbergs Motorbana, samt med största sannolikhet även SM-deltävlingen i Linköping, så som läget ser ut för närvarande.

Det känns fortfarande som om jag har en kniv i ryggen, så av den anledningen och att det är tomt på kontot, så väljer jag att inte starta i helgens race. Det är givetvis väldigt tråkigt då det i helgen körs om extra många poäng, men man måste lyssna på kroppen och med tomt på kontot så är det inte så mycket annat att göra!

/ David

Foto: Rachid @ www.highsider.se

Foto: Rachid @ www.highsider.se

Aj som fan

Kvalet idag gick ju inget vidare, visst, näst bästa tid är väl okej men det gäller ju att ta sig i mål också.

Det var i ”Lundh kurvan” som framhjulet släppte och jag och hojen fick oss en åktur norröver… Jag tappade minnet och fick fundera bra länge på vad som hänt och vart jag var, men efter ett tag i ambulansen så kunde jag fråga ut sjuksyrran och fick det mesta på plats.

Nu är jag i Linköping för observation över natten och är rejält blåslagen, men inget är brutet. För ett tag sedan var det en syrra som satt och klippte bort asfalt från armen på mig, det var inte så kul. Middagen ikväll består av en vit tablett levererad av Pfizer, utöver det får jag festa loss på dropp, inte ens snus går bra :-(

Förhoppningsvis är  jag lite piggare i morgon och får åka hem.

Klart slut!

/ Svensken

Kval 2 avklarat

Näst sist, bra gjort David! Någonting på hojen gjorde att jag bara kunde köra 2 varv och det räckte till näst sista placering, sist kom Mårtensson som inte ens kom ett varv innan han låg i gräset.

Själv körde jag ett flygande varv, när jag fick se att Mårtensson låg på sidan av banan så körde jag in i depån för att få lite mer motorbroms av Rickard, men när jag skulle ut igen så small det till i växellådan eller något åt det hållet och hojen gick inte att köra. Det verkar nu som om det kan ha varit kedjan (som var ny för helgen) som har gett med sig och att jag kan komma till start i alla fall.

Det kommer bli ett tufft race, helt klart!!

/ Svensken

Rickard felsöker

Pro Superbike-premiären avklarad

Pallplats: Check!!

Ungefär 30 minuter innan start så börjar det komma lite regn, otur! På med regndäcken och se till så man håller sig på hjulen racet igenom.

Jag fick en ganska bra start men då det var första gången på regndäcken för i år så valde jag att ta det lite lugnt dom första varven. Det var ett spännande race med många omkörningar, jag låg länge på en femte plats men började köra upp mig och var uppe i ledning ett par varv när Mårtensson kom från ingenstans och knep förstaplatsen, jag fick då höja tempot ett snäpp till för att kunna haka på, men råkade bromsa på mig efter långrakan och var ute och körde lite på gräset och tappade ner till fjärde plats med endast ett par varv kvar. Det blev några svettiga varv på slutet (med svettiga menar jag här att det gick lite på chans, för övrigt var det skitkallt!) allt för att komma ifatt dom framför. På sista varvet så bromsade jag om Kallio och i den sista kurvan så tog jag även Lukas.

2:a på Anderstorp är jag jäkligt nöjd med. Nu är det bara att göra ett lika bra race i morgon.

Over and out.

Ps. Film från racet kommer upp lite senare i kväll.

För mer news och resultat surfa in på: highsider.se stcc.se | mylaps.com

/ Svensken

Update Cartagena Test

Här kommer vi kontinuerligt avrapportera varje testdags händelser med text & bild, och har vi nu riktigt tur med det blixtsnabba spanska bredbandet, även ladda upp en och annan onboard-video och intervju med David om hur arbetet fortlöper med utvecklingen av årets racehoj.

Vi kommer även göra ett försök att snappa upp lite av det allra senaste racingskvallret och återkoppla hur arbetet bakom kulisserna går till nere på försäsongstestet i Spanien den kommande veckan. Med Aprilia-flaggan i topp, flyger nu teamet äntligen söderöver till solen och värmen!

Statusrapport: Motorbyggnationen och allt finlir i bromsbänken hemma i Sverige med programmering av det nya avancerade motorstyrsystemet, har gått över förväntan meddelar Rickard, som förövrigt genomgått samma grundliga utbildning nere hos Aprilia i Italien som CRT MotoGP-teamen till i år. Så nu ser vi med spänning fram emot hur väl RSV4′an med David i sadeln, kommer stå sig i den knallhårda konkurrensen i 2012-års Pro Superbike-SM.

circuitocartagena.com | yr.no | live timing | highsider.se | highsider twitter | DART-TV in HD

12-03-10 Uppdaterat 23:58:05 CET

Skavsta-Alicante på 4 timmar blankt, applåder och busvisslingar. En slapp relaxdag med enbart sol, bad och shopping, samt en snabb-check av det lokala djur- och nattlivet.

12-03-11 Uppdaterat 20:41:52 CET

Incheckning och installation i depåbox nr.17, granne med självaste Mr. Highsider himself, följt av uppackning av all anländ utrustning och strikt, minutiös kontroll av grund-setup’en på hojen, följt av en brysk shakedown och toppfartstest av årets vassa hyrbil, en Ford Focus 1.6 EcoBoost 5-speed. All Check!

12-03-12 Testdag 1  Uppdaterat 12:53:28 CET

Idag förarmöte och briefing innan utsläpp på banan. De 3 första fm-passen är nu körda. David relativt nöjd med körningen och grund-setup’en. Nu lunch-time. Tyvärr inga filmer uppladdade idag, blir först i slutet av veckan. Over ‘n out för idag.

12-03-13 Testdag 2 Uppdaterat 22:17:09 CET

Nya däck och bromsar idag, vips så gick det genast mkt. snabbare, dvs. låga 1.37-tider. Mekaniker Rickard och inhyrda Magnus Jansson från Allmotorservice, har idag jobbat en hel del framför datorerna med total genomgång av det nya AIM-dataloggningssystemet med bl.a. GPS-sensor, så man får full koll på alla varvtider, splittider och spårval. Analys och optimering av olika gjorda inställningar för chassie, tractioncontrol, drevning även mappning av motorn gjorts grundligt mellan varje pass. Pga. allt detta har David fått lite mindre med åktid idag, men såg inte speciellt ledsen ut för det då han samtidigt sköter egna firman, Stockholms Rörexpress, på distans. Kvällsservice på motorn efter testen i bromsbänk och 1.5 dag ute på banan. Alla nöjda och glada i camp DART, nu hasta iväg till kinakrog och dinera ihop med Magnus och roadracinglegenden Jan ”Cällis” Hanson, sedan hem igen till lägenheten i Torrevieja och ladda upp inför morgondagen.


12-03-14 Testdag 3 Uppdaterat 18:01:36 CET

Idag laborerar vi med inställningarna och programmering av ride-by-wire systemets stegmotorer och de 4 variabla trattarna för cylinderbankarnas dubbla spjällhus. Ändrat och testat olika inställningar och air chamber på Öhlinsgaffeln, som även den är helt ny och omarbetad för året. Varit en del avbrott i körningen idag med krascher och rödflaggningar. Jag själv sitter fnv. på banans restaurang, redigerar och skummar igenom filmmaterialet som snart fyllt upp hela Davids hårddisk. Vi gör ett nytt försök imorgon med att ladda upp onboard-filmerna via nåt internetcafe’ nere på byn, som förhoppningsvis har en mer stabil uppkoppling.

12-03-15 Testdag 4 Uppdaterat 15:42:01 CET

Idag var det bakfjädringens tur att få sig en omgång, samt byte till andra insatser med annan offset för svinginfästningen, även testat med hjulaxeln långt bak i svingen och helt annan drevning. Bästa topspeed blev 254km/h enligt GPS’en. Årets enhetsdäck från Pirelli gick som på räls och stråt vassare än fjolårets och resulterade i 1.36-tider. Första onboard-filmen, ”Aprilia Racing by DART at Cartagena I”, uppladdad idag. Proffsigare teambilder, åkbilder och de redigerade filmerna kommer framöver, så ni får hålla tillgodo med dessa så länge. Se även under: ”Svettiga dagar på Circuit Cartagena”. Undertecknad hann även med 1 timmas fulmek av Rachids Honda ”tjejhundra”, som enligt en enad expertis, verkligen gick som en påse nötter. If it’s already broken, you can’t f**k it up.

12-03-16 Testdag 5 Uppdaterat 18:55:02 CET

Inga justeringar på hojen idag, vi hade lite teorier om att i sista stund tighta till hjulbasen något i kombo med den ”långa drevningen”, men avstod. Sista testdagen avslutades som vanligt med ett race och rullande start. Team DART var snabbaste ekipage under träningarna och fick därmed starta från pole position.”The A-team” levererade 1.36-tider och knep segern 1.5 sekunder före den friskt satsande norrmannen Anders Helgerud, som körde sin gamla Honda Fireblade. Som utlovat fick segraren en iskall öl direkt efter målgång, medans dom andra fortfarande körde runt på banan. Flaggan i topp trots att pokalerna lös med sin frånvaro för de snabba nordborna, då den tyska juryn på förhand bestämt att ”profis” var med utom tävlan. På em passade Rickard på att rasta ”depåmoppen” lite på banan och fick beröm av arrangörerna för snygg och säker slangning på långrakan vid i princip varje passering. Under tiden ungdomen roade sig, roddade och lastade vi in all utrustning i trailern, sedan lite eftersnack och ljug i baren. Highlights från fredagsracet, ”Aprilia Racing by DART at Cartagena II”, ligger nu uppladdad och klar på tuben. Enjoy!

12-03-17 Checkout-time Uppdaterat 11:32:17 CET

Efter vi pedantstädat hela lägenheten och fystränat i soluppgången på beachen samt snabbdoppat i den iskalla poolen, så var det återigen dags att piska ur ”Fårrden” en sista gång i riktning mot Aeropuerto de Alicante. Elit-idrottsmässiga som vi är, joggade vi sportigt genom hela flygplatsen med allt bagage och direkt ombord på planet till Svedala, och i och med det så var årets äventyr i Spanien avklarat med bravur. The End.Grand Slam i WSBK-premiären

Max Biaggi och Aprilia Racing Team gjorde en riktigt imponerande start i årets Superbike-VM på Phillip Island, när man kammade hem nästintill full pott. ”The Roman Emperor” vann premiärloppet och slutade tvåa i det andra, trots en incident och hårig avåkning i hög fart ner mot Doohan Corner på det allra första varvet, vilket grundade för en uppkörning och återpassering av i princip hela startfältet. Ett välkommet styrkebesked och uppvisning i absolut världsklass!

Max Biaggi leder nu VM efter första deltävlingen med sina 45 poäng före Marco Melandri, BMW på 30 och Tom Sykes, Kawasaki på 29. Världsmästaren från 2011, Carlos Checa, Ducati är fyra med 25 poäng. Vi i DART gratulerar Aprilia Racing Team till framgångarna i helgen och fortsätter att hålla tummarna för att flytet ska hålla i sig i resten av säsongen.


Aprilia Racing Team 2012

Eftersom vi i DART är stora fans av Superbike-VM och har full koll på dom riktigt tuffa grabbarna, så kommer här en kort sammanställning av vad Aprilia Racing Team hittills åstadkommit under off-season’en inför de stundande premiärracen som går av stapeln nästa helg på Phillip Island, Australien. Som vanligt finner vi Max Biaggi (ITA) bakom spakarna, men också nytillskottet Eugene Laverty (IRL) som fått den stora äran att försvara Aprilias färger under 2012. DART håller tummarna och önskar WSBK-teamet ett framgångsrikt, skadefritt år och tycker det är på tiden att ”lejonen från Noale” släpps ut i det fria igen efter vinterdvalan. Håll ett extra öga (och öra) på Aprilia i år, för dom har bara ett mål i sikte: att bärga sin 50:e VM-titel och Piaggio-koncernens 100:e!

Förarna | Max Biaggi | Eugene Laverty

Teamet | Aprilia Piaggio Group | Social Media Map

Twitter @Aprilia Official | Facebook Aprilia Official | WSBK Official

Aprilia RSV4 Factory World Superbike 2012

Maximum rpm: >15,000 rpm . Maximum power: >220 CV . Maximum speed: >330 kph

Engine: Aprilia 4 longitudinal 65° V4 cylinder, 4-strokes, liquid cooling system, double overhead camshaft (DOHC), four valves per cylinder, bore x stroke: 78 x 52.3 mm, 999.6 cc, compression ratio ~14.5:1

Fuel system: Variable-height intake ducts controlled by engine control unit, electronic injection with 8 injectors and latest-generation Ride-by-Wire technology.

Electronic management: Aprilia Racing ECU managing ignition, injection, variable-height intake duct control, Ride by Wire system and traction control.

Transmission: Six speed cassette gearbox with wet multiplate STM slipper clutch.

Chassis: Adjustable, aluminium dual beam with pressed and cast sheet elements.

Brakes: Brembo CNC GP4-RR monoblock with 2 x 305 x 5.5 mm T-Drive discs, CNC P234 monoblock with 220 mm floating disc, Z04 compound racing pads.

Suspension: Öhlins Racing 42 mm TRVP25 front forks, RSP40 (TTX40) rear shock and steering damper.

Weight: 165 kg

DART laddar för 2012

[Foto startsidan: Patrik Berntsson, subevent.se] Pro Superbike-kalendern för 2012 presenterades i samband med mc-mässan ”På Två Hjul” i Göteborg den gångna helgen. Med den nya lösningen, som även omfattar SM-arrangörernas tävlingar, får Pro Superbike fler tävlingar än förra året samtidigt som säsongs- och startavgifterna ligger på en rekordlåg nivå. Nu finns förutsättningarna att kunna bjuda publiken på riktigt spännande tät racing och underhållning på absolut toppnivå i Sveriges kungaklass på två hjul!

– Nu har vi skapat optimala förutsättningar för ett stort startfält i årets mästerskap vilket kommer att gynna både SM-arrangörerna och STCC, säger David Andersson, förarrepresentant och teamchef för Team Aprilia Racing by DART. Pro Superbike kommer som tidigare år att köras i två klasser: huvudklassen Pro Superbike som gäller SM-tecknet, samt privatcupen. Nytt för året är även det 4-åriga TV-avtalet med Canal+ och SVT. Aspen blir officiell STCC-partner och svenska hårdrockarna Mustasch utsetts till STCC’s eget husband. Man tackar!

28-29 April SM Anderstorp Race 1-2

4-5 Maj STCC Mantorp Park Race 3-4

18-19 Maj STCC Ring Knutstorp Race 5-6

20 Maj SM Falkenberg Race 7

16-17 Juni SM Linköping Race 8-9

6-7 Juli STCC Mantorp Park Race 10-11

28-29 Juli Bike Week Karlskoga Race 12-13

7-8 September STCC Ring Knutstorp Race 14-15

Som vanligt hittar ni de senaste racingnyheterna, intervjuerna och pressreleaserna på highsider.se samt stcc.se

Breaking News: I skrivande stund pågår slutmontering och finliret på/i/runtomkring nya motorn med den absolut senaste och mest avancerade motorstyrelektroniken som går att uppbringa. Den kommande helgen blir det inkörning och shake-down i bromsbänken men givetvis också effektoptimering på det nya enhetsbränslet Aspen R, hälsar David, Rickard och Richard direkt från ”operationsbordet” på SPG’s headquarters i Täby!

LGT Högtryck

Aprilia Racing by DART har fått ytterligare en medlem i teamet!

LGT Högtryck har anslutit sig till teamet för 2012. Vi hälsar dom välkomna och hoppas på ett bra samarbete under hela året. För att få lite mer information om LGT så kan ni kolla in deras hemsida www.lgt.se

/ Svensken

Nästa sida »